Κυριακή 26 Απριλίου 2009

ΕΚΔΗΛΩΣΗ – ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ. Φόρουμ Πολιτών και Ημερίδα Περιφερειακού Τύπου για τις Ευρωπαϊκές Εκλογές Ιουνίου 2009


Το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Βορείου Αιγαίου (Europe Direct) σε συνεργασία με την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Σάμου και με την υποστήριξη και συμμετοχή του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα διοργάνωσαν το Σάββατο, 11 Απριλίου 2009 εκδήλωση-συζήτηση με τους πολίτες (Φόρουμ πολιτών) καθώς και Ημερίδα για τον Περιφερειακό Τύπο και τα Μ.Μ.Ε, στη Σάμο με θέμα:

"Ευρωεκλογές Ιουνίου 2009 και Ευρωπαϊκά Θέματα"

Την έναρξη των εργασιών της ημερίδας κήρυξε ο Νομάρχης Σάμου κ. Κάρλας Μανώλης αναφερόμενος στην ανάγκη ύπαρξης συντεταγμένης πληροφόρησης γύρω από ευρωπαϊκά ζητήματα τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «η γνώση είναι δύναμη». Στη σημασία διοργάνωσης τέτοιου είδους εκδηλώσεων αναφέρθηκε σε χαιρετισμό που απέστειλε ο Γ.Γ. της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου κ. Γιάννης Λέκκας τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «σε λίγο καιρό οι πολίτες των 27 χωρών της Ε.Ε., συμμετέχοντας στην μεγαλύτερη γιορτή δημοκρατικής έκφρασης στην Ευρώπη, θα κληθούν να ψηφίσουν για να εκλέξουν τους εκπροσώπους τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η σημερινή εκδήλωση» σημείωσε στον χαιρετισμό του ο κ. Λέκκας «είναι πολύ σημαντική και για έναν επιπλέον λόγο, καθώς οι συμπολίτες μας στη Σάμο αλλά και οι εκπρόσωποι των φορέων, θα ενημερωθούν από τους εκλεκτούς προσκεκλημένους, πάνω σε διάφορα ζητήματα που αφορούν την Ε.Ε. αλλά και για την υλοποίηση σημαντικών αναπτυξιακών πρωτοβουλιών και προγραμμάτων στη χώρα μας και ειδικότερα στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου».
Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης συμμετείχαν ο Ειδικός Γραμματέας Διοικητικής Μεταρρύθμισης του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Μιχάλης Αγγελόπουλος που αναφέρθηκε στην Διοικητική Μεταρρύθμιση στα πλαίσια της Δ΄ Προγραμματικής Περιόδου. Στην πολιτική Συνοχής της Ε.Ε. με έμφαση στην αναπτυξιακή πορεία των Περιφερειών αναφέρθηκε στην ομιλία του ο κ. Σάρλης Γιώργος, μέλος της «Τeam Europe» ενώ από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου κ. Γιάννης Μυλωνάς παρουσίασε το πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος της Περιφέρειας για την Δ΄ Προγραμματική Περίοδο αλλά και τις αναπτυξιακές ευκαιρίες που θα προκύψουν στο Βόρειο Αιγαίο. Στον ρόλο των Γραφείων Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct αναφέρθηκε στην εισήγησή της η κα Κατερίνα Σοκόλη, εκπρόσωπος της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και υπεύθυνη του Δικτύου των 17 γραφείων της χώρας μας. Για το κοινοτικό πλαίσιο προστασίας του Τουρίστα – Καταναλωτή και τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που η Ε.Ε. έχει μέχρι στιγμής λάβει προς αυτή την κατεύθυνση μίλησε ο κ. Σταύρος Μιχαλόπουλος, υπ. Διδάκτορας Νομικής Σχολής του ΑΠΘ κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην λήψη μέτρων για τον τουρισμό που αφορά άτομα με ειδικές ανάγκες αλλά και στα μέτρα αντιμετώπισης του παιδεραστικού τουρισμού.
Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης συμμετείχαν οι Ευρωβουλευτές:
· Ρόδη Κράτσα, Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ευρωβουλευτής ΝΔ
· Μαριλένα Κοππά, Ευρωβουλευτής ΠΑΣΟΚ
· Γιώργος Τούσσας, Ευρωβουλευτής ΚΚΕ
· Ψαριανός Γρηγόρης, Βουλευτής Β΄Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ
Οι Ευρωβουλευτές αλλά και ο εκπρόσωπος – βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκαν, στις εισηγήσεις τους, τόσο στην μεγάλη σημασία των επερχόμενων Ευρωεκλογών όσο και στις πολιτικές προτεραιότητες και προτάσεις των κομμάτων τους. Κοινή συνισταμένη των εισηγήσεών τους υπήρξε η σημασία των αποφάσεων της Ε.Ε. και ο αντίκτυπός τους στην καθημερινότητα των Ελλήνων πολιτών σε μια ευρεία γκάμα θεμάτων.
Από πλευράς του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, ο κ. Γιάννης Κοκκάλας, Αναπληρωτής Διευθυντής του Γραφείου, παρουσίασε την θεσμική προεκλογική εκστρατεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με κεντρικό πολιτικό σύνθημα «Έχεις το λόγο – Ψήφισε»
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας πραγματοποιήθηκε ενημερωτικό σεμινάριο στους εκπροσώπους των ΜΜΕ του Νομού Σάμου με στόχο την διευκόλυνση του έργου τους για την κάλυψη της ευρωπαϊκής επικαιρότητας και συγκεκριμένα των δράσεων και πολιτικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ιδιαίτερα εν όψει των Ευρωπαϊκών εκλογών του Ιουνίου 2009. Στο σεμινάριο μετείχαν ο κ. Μιχάλης Αγγελόπουλος Ειδικός Γραμματέας του ΥΠ.ΕΣ. που αναφέρθηκε σε έρευνα που καταγράφει την χαμηλή αναγνωρισιμότητα των χρηματοδοτικών πηγών της ΕΕ.. από τους Έλληνες πολίτες σε ό,τι αφορά κυρίως το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Η κα Κράτσα και ο κ. Ψαριανός αναφέρθηκαν στη σπουδαιότητα των επικείμενων ευρωεκλογών ενώ ο κ. Αντωνακόπουλος Λεωνίδας, Εκπρόσωπος Τύπου του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα αναφέρθηκε στην Στρατηγική Επικοινωνίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου 2009. Από την πλευρά του ο κ. Carlos Martin Ruiz de Gordejuela, Προϊστάμενος του Τμήματος Τύπου και Επικοινωνίας της Αντιπροσωπείας στην Ελλάδα έκανα μια αναλυτική παρουσίαση των εργαλείων που έχουν στην διάθεσή τους τα ΜΜΕ στην Ελλάδα προκειμένου να ενημερώνονται για την ευρωπαϊκή επικαιρότητα και ειδικότερα την δραστηριότητα της ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Επιχειρησιακό Πρόγραμμα
«Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007-2013»
Το Ε.Π. «Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007-2013» στοχεύει στη δημιουργία μίας πολιτο-κεντρικής, αποτελεσματικής, ανοικτής και ευέλικτης διακυβέρνησης για τη μετάβαση από τη διαχείριση αρμοδιοτήτων και διαδικασιών στη διοίκηση πολιτικών, αποτελεσμάτων και υπηρεσιών.
Ως ορίζεται στο εγκεκριμένο ΕΣΠΑ 2007-2013, ο συνολικός προϋπολογισμός του Ε.Π. «Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007-2013» ανέρχεται σε 631.000.000 ευρώ και συγχρηματοδοτείται από το ΕΚΤ κατά 80%.
Μετά από μακρά και επισταμένη ανοικτή διαβούλευση, έχουν προσδιορισθεί οι ακόλουθοι κρίσιμοι τομείς δημόσιων πολιτικών στις οποίες θα γίνουν παρεμβάσεις από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007-2013».
Ομιλία Μιχάλη Αγγελόπουλου
1. Επιχειρηματικότητα (δημιουργία ευνοϊκού επιχειρησιακού περιβάλλοντος).
· Αδειοδότηση μεταποιητικών επιχειρήσεων.
· Δημιουργία κεντρικού Μητρώου για τις επιχειρήσεις.
· Δημόσιες συμβάσεις.
2. Ενίσχυση ελεγκτικών μηχανισμών.
· Σύστημα εποπτείας της αγοράς τροφίμων.
· Ενίσχυση της λειτουργίας του Γενικού Επιθεωρητή.
3. Κοινωνική Ασφάλιση.
· Μείωση του χρόνου απονομής κύριας και διαδοχής σύνταξης του ΙΚΑ.
· Αναδιοργάνωση του Ταμείου Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (Ο.Α.Ε.Ε.) το οποίο προέκυψε από την ενοποίηση των ταμείων ΤΕΒΕ, ΤΣΑ και Ταμείο Εμπόρων.
4. Αγροτική πολιτική.
· Αναδιοργάνωση του Υπουργείου για την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ.
5. Υγεία και Κοινωνική Αλληλεγγύη.
· Αναδιοργάνωση των διοικητικών υπηρεσιών νοσοκομείων.
· Οργάνωση και υποστήριξη του νέου συστήματος προμηθειών.
6. Μεταναστευτική πολιτική.
7. Δικαιοσύνη.
· Αναβάθμιση της Διοικητικής Ικανότητας του Υπουργείου Δικαιοσύνης και βελτίωση της εξυπηρέτησης των πολιτών μέσω και της αξιοποίησης των ΤΠΕ και της αναβάθμισης του ανθρώπινου δυναμικού.
Οι ως άνω τομείς πολιτικής, με δυνατότητες περαιτέρω εξειδίκευσης σε επιλεγμένα πεδία πολιτικής, σύμφωνα με τις προτεραιότητες των αρμοδίων Υπουργείων, θα αποτελέσουν περιοχές συντονισμένων παρεμβάσεων του Επιχειρησιακού Προγράμματος, με βάση συγκεκριμένους ποσοτικούς και ποιοτικούς στόχους.
Οι κυριότερες παρεμβάσεις – ενέργειες που προβλέπονται στο Ε.Π. «Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007-2013» και τα οποία, ως στρατηγική προσέγγιση έτυχαν της πλήρους αποδοχής από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι οι εξής:
- Μείωση του διοικητικού κόστους για τις επιχειρήσεις
- Ενιαίες υπηρεσίες μιας στάσης (one-stop-shop) για πληροφόρηση και εξυπηρέτηση πολιτών και επιχειρήσεων με δυνατότητα ολοκληρωμένων ηλεκτρονικών συναλλαγών.
- O σχεδιασμός και η εφαρμογή των απαραίτητων οργανωτικών αλλαγών για την εξυπηρέτηση των πολιτών.
- H αναμόρφωση – απλούστευση του νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου και ενσωμάτωση των κοινοτικών οδηγιών.
- H κωδικοποίηση της νομοθεσίας ανά πεδίο πολιτικής.
- O οργανωτικός και λειτουργικός ανασχεδιασμός για την ενδυνάμωση του σχεδιασμού και της εφαρμογής των δημόσιων πολιτικών.
- Η ενσωμάτωση των πορισμάτων του Συνηγόρου του Πολίτη και των Ελεγκτικών Σωμάτων καθώς και των αποτελεσμάτων κοινωνικής διαβούλευσης στον ανασχεδιασμό του ρυθμιστικού πλαισίου.
- Η υποστήριξη των ΜΚΟ και των κοινωνικών εταίρων.
- Η περιφερειακή στόχευση των πολιτικών στο πλαίσιο της προσέγγισης των πόλων ανάπτυξης και της παροχής υπηρεσιών για το νησιωτικό χώρο στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης.
- Η εισαγωγή των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών στη Δημόσια Διοίκηση, ως εργαλείο για την υποστήριξη των διοικητικών και οργανωτικών αλλαγών.
- Η πλήρη αναδιοργάνωση των πολιτικών ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού της Διοίκησης μέσω νέου ενός νέου συστήματος εκπαίδευσης και κατάρτισης για τους Δημοσίους Υπαλλήλους.
- Η προαγωγή της ενσωμάτωσης της ισότητας των φύλων στις δημόσιες πολιτικές
- Η ενίσχυση της θέσης της γυναίκας στο δημόσιο και κοινωνικό τομέα
- Οι δράσεις σε τοπικό επίπεδο προς όφελος των γυναικών και την καταπολέμηση της βίας
Οι ως άνω συστημικού χαρακτήρα παρεμβάσεις με τη συντονισμένη υποστήριξη των αναγκαίων μηχανισμών, αναμένεται:
- Να αντιμετωπίσουν δραστικά τα χρόνια δομικά προβλήματα της Ελληνικής Διοίκησης, όπως την πολυνομία, την περιπλοκότητα του κανονιστικού πλαισίου, τις επικαλύψεις αρμοδιοτήτων, τον κατακερματισμό των λειτουργιών και την ανεπαρκή διϋπηρεσιακή και ενδοϋπηρεσιακή επικοινωνία και συνεργασία.
- Να επιτύχουν την ενιαία εφαρμογή των νόμων, τη μείωση του διοικητικού φόρτου, και τον καλύτερο συντονισμό μεταξύ των επιπέδων Διοίκησης (κεντρικό, περιφερειακό, τοπικό).
Την 1.2.2008 με την Κοινή Απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Οικονομίας και Οικονομικών συγκροτήθηκε ενιαίος Διοικητικός Τομέας στο ΥΠΕΣ για την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007−2013» και καθορίστηκαν οι αρμοδιότητες των Υπηρεσιών. Στις 15.02.2008 με Κοινή Απόφαση Πρωθυπουργού και Υπουργού Εσωτερικών ορίστηκε ο Ειδικός Γραμματέας για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση.
Η Υπηρεσία ήδη λειτουργεί σε κτίριο τεσσάρων ορόφων 1.450 τετραγωνικών μέτρων, επί των οδών Μεναίχμου & Θεοφιλοπούλου 18, από τις 8.5.2008. Η διαδικασία της α’ φάσης στελέχωσης της υπηρεσίας έχει ολοκληρωθεί.
Στο πλαίσιο της διαδικασίας εξειδίκευσης η Ειδική Γραμματεία για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση και η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης (ΕΥΔ) του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007−2013», λαμβάνοντας υπόψη ότι το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα υλοποιείται για πρώτη φορά και περιλαμβάνει πρωτότυπες συστημικές δράσεις που απαιτούν τη συνεργασία και συμφωνία πολλών φορέων της Δημόσιας Διοίκησης προχώρησε στη πραγματοποίηση τεχνικών συσκέψεων με εκπροσώπους των «μεγάλων» δικαιούχων του Προγράμματος, οι οποίοι είχαν συντελέσει στην σύνταξη του Επιχειρησιακού και αποτελούν τους βασικούς δικαιούχους του καθώς και τους Ενδιαμέσους Φορείς Διαχείρισης (Γενική Γραμματεία Εσωτερικών, ΕΕΤΑΑ Α.Ε., Γενική Γραμματεία Ισότητας, Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής Προγραμμάτων ΚΠΣ ΥΠΕΣ, ΕΚΔΔΑ και ΚτΠ Α.Ε.). Σε αυτό το πλαίσιο τον Ιούλιο του 2008, η Ε.Υ.Δ. ολοκλήρωσε την πρώτη φάση της διαδικασίας εξειδίκευσης του Ε.Π., ακολουθώντας μία "από-κάτω-προς-τα-πάνω" προσέγγιση τα αποτελέσματα της οποίας αποτυπώνονται στο Έγγραφο Εξειδίκευσης, που εκπονήθηκε και εστάλη στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών (ΥΠ.ΟΙ.Ο.) στις 21.7.2008. Σύμφωνα με το Έγγραφο αυτό, το συνολικό ποσό της εξειδίκευσης ανήλθε στα 245.051.955 ευρώ (σε σύνολο δημόσιας δαπάνης του Ε.Π. 631.000.000 ευρώ) δηλαδή ποσοστό 38,84%.
Μετά την ολοκλήρωση της Α’ φάσης της διαδικασίας εξειδίκευσης του Ε.Π. η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Ε.Π. «Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007-2013» προχώρησε στην ενεργοποίηση του Προγράμματος με την έκδοση δέκα (10) σχετικών προσκλήσεων.
Ως συμφωνήθηκε στη 2η Επιτροπή Παρακολούθησης του Ε.Π. η ΕΥΔ θα προχωρήσει με μία διττή προσέγγιση για την εξειδίκευση του ΕΠ. Αφενός, θα εκπονηθούν Σχέδια Δράσης για όλες τις θεματικές προτεραιότητες του ΕΠ και για τα Έργα – Σημαία από τους φορείς πολιτικής, που θα αποτελέσουν εισροή για τη περαιτέρω εξειδίκευση. Αφετέρου, για όσες κατηγορίες πράξεων και ειδικούς στόχους δεν καλύπτονται από τα Σχέδια Δράσης θα συνεχίσει την «από-κάτω-προς-τα-πάνω» προσέγγιση που εφαρμόζει έως σήμερα, σε συνεργασία με τους φορείς πολιτικής.
Αναλυτικά οι φάσεις της εξειδίκευσης θα είναι οι ακόλουθες:
Α) 1η Φάση (μέχρι τέλος Ιουνίου 2009 ):
Αναμένονται εισροές από ώριμα Σχέδια Δράσης και από Έντυπα Αποτύπωσης Προτεινόμενων Πράξεων (Ποσοστό εξειδίκευσης: 50% (315.500.000 ευρώ ).
Β) 2η Φάση (μέχρι τέλος Δεκεμβρίου 2009):
Αναμένονται εισροές από όλα τα Σχέδια Δράσης και από Έντυπα Αποτύπωσης Προτεινόμενων Πράξεων (Ποσοστό εξειδίκευσης: 80%).